SENCE

Les je prekrasen naraven material. Izdelujemo luči iz tankih listov lesa, ki prijetno obarvajo svetlobo, ki jo prepuščajo.

 

 

Osnovni modeli izhajajo iz luči, ki sta jih v začetku šestdesetih let dvajsetega stoletja oblikovala mlada arhitekta, Nives Kalin Vehovar in Franci Vehovar. Ona je bila hči kiparja, ki je v mladosti veliko časa preživela v očetovem ateljeju. On je bil sin mizarskega mojstra, lastnika tovarne pohištva, rojen v stanovanju nad mizarsko delavnico. Svoja znanja in afinitete sta pod močnim vplivom skandinavskega oblikovanja, kmalu po zaključku študija, usmerila v oblikovanje svetil iz furnirja.

Nastala je družina luči, ki je v strokovni javnosti požela veliko zanimanja in je bila leta 1964 nagrajena z nagrado Prešernovega sklada in častno pohvalo prvega BIO v Ljubljani. Leta 2015 so bile uvrščene na seznam Brezčasnega slovenskega oblikovanja zavod BIG

Vse luči so bile izdelane povsem ročno, zato resna proizvodnja nikoli ni zaživela.

 

 

Pol stoletja po nastanku prvih modelov v Kubusu menimo, da so luči še vedno aktualne in sveže.

Nove tehnologije omogočajo lažjo in hitrejšo izdelavo.

Z manjšimi prilagoditvami smo tako ponovno začeli izdelovati nekatere modele iz prvotne kolekcije, dodali nekaj novih oblik ter načinov uporabe, ter razširili nabor vrst lesa. 

Za prilagoditve in preoblikovanje prvotnih modelov ter nove oblike sta poskrabela Kaja Lipnik Vehovar in Arne Vehovar.

 

VITA

 

STORŽ 6  


 

STORŽ 9 

 

BUČA 

 

LILI

 

VERZIJE IN MATERIALI   

Vsa senčila lahko uporabimo na več načinov: za viseče, namizne in talne luči. Vsa podnožja in stropne rozete so lahko bele ali črne barve.

 

 

  

javor

  

smreka

  

macesen

  

hrast

  

beljen hrast

  

oreh

 

http://www.sence-luci.si/