Kubusove luči

Les je prekrasen naraven material.  Mi zdelujemo luči iz tankih listov lesa, ki prijetno obarvajo svetlobo, ki jo prepuščajo.

 

 

Osnovni modeli izhajajo iz luči, ki sta jih v začetku šestdesetih let dvajsetega stoletja oblikovala mlada arhitekta, Nives Kalin Vehovar in Franci Vehovar. Ona je bila hči kiparja, ki je v mladosti veliko časa preživela v očetovem ateljeju. On je bil sin mizarskega mojstra, lastnika tovarne pohištva, rojen v stanovanju nad mizarsko delavnico. Svoja znanja in afinitete sta pod močnim vplivom skandinavskega oblikovanja, kmalu po zaključku študija, usmerila v oblikovanje svetil iz furnirja.

Nastala je družina luči, ki je v strokovni javnosti požela veliko zanimanja in je bila leta 1964 nagrajena z nagrado Prešernovega sklada in častno pohvalo prvega BIO v Ljubljani.

Vse luči so bile izdelane povsem ročno, zato resna proizvodnja nikoli ni zaživela.

 

 

Pol stoletja po nastanku prvih modelov v Kubusu menimo, da so luči še vedno aktualne in sveže.

Nove tehnologije omogočajo lažjo in hitrejšo izdelavo.

Z manjšimi prilagoditvami smo tako ponovno začeli izdelovati nekatere modele iz prvotne kolekcije, dodali nekaj novih oblik ter načinov uporabe, ter razširili nabor vrst lesa. 

 

VITA

 

STORŽ 6  


 

STORŽ 9 

 

BUČA 

 

LILI

 

VERZIJE IN MATERIALI   

Vsa senčila lahko uporabimo na več načinov: za viseče, namizne in talne luči. Vsa podnožja in stropne rozete so lahko bele ali črne barve.

 

 

  

javor

  

smreka

  

macesen

  

hrast

  

beljen hrast

  

oreh